Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Нд, 19-05-2024
Головна » 2024 » Квітень » 29 » Ступінь ракети, що блукає на орбіті Землі, зняв зонд-сміттяр
00:28
Ступінь ракети, що блукає на орбіті Землі, зняв зонд-сміттяр


Японська компанія Astroscale опублікувала унікальний знімок верхнього ступеня ракети H-II. Цей носій був запущений у 2009 році і після виведення супутника розгінний блок залишився на орбіті як великогабаритне космічне сміття. Розмір ступеня становить 4 на 11 метрів.

Astroscale розробляє систему очищення навколоземної орбіти від таких небезпечних елементів. 150 кілограмовий демонстраційний апарат ADRAS-J запустили за допомогою ракети Electron компанії Rocket Lab 18 лютого. На початковій стадії зближення до відстані сотні кілометрів від фрагмента сміття зондом управляли з Землі. Потім його перевели в режим автономного зближення, в якому брала участь система навігації за зображеннями.

Так ADRAS-J вдалося підібратися на дистанцію кількасот метрів до залишку ракети H-II. З цієї відстані він і сфотографував верхній щабель. На наступному етапі зближення продовжиться. Також зонд виконає кілька маневрів навколо космічного сміття, щоб оцінити динаміку його руху.

Обережність у цій справі важлива, оскільки сміття може обертатися безконтрольно. І це ускладнить зближення з ним для захоплення та зведення з орбіти. Також є ризик збільшити кількість уламків сміття, якщо відбудеться зіткнення зонда з ним.

Щоб уникнути таких неприємностей і проводиться ця демонстраційна місія. Вона повинна показати, що є технології дослідження сміття для подальшого акуратного захоплення та переміщення у щільні шари атмосфери, де воно згорить.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 82 | Дата публікації: 29-04-2024 | Додав: admin | Теги: ь ракета, зонд, ступін, земля, сміттяр, орбіта | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]